Enkhuizen, Westerkerk

De opdracht

Leidekken op een gebouw uit de top 100 van Rijksmonumenten is geen alledaagse klus. De Westerkerk in Enkhuizen benaderde ons voor deze opdracht in 2016.

De kerk had zelf echter te weinig budget om de 20.000 leien, die moesten worden vervangen, zelf te bekostigen. Hierdoor hebben zij een deel van de kosten ondervangen door een ludieke sponsoractie. Voor twee euro konden mensen een lei sponsoren en iets op de achterkant schrijven. Uiteindelijk hebben zo’n 3.500 mensen dat gedaan.

 

Het proces

Wij zijn gestart met het eerste fase van het werk, dit was het leidekken van het buitendak. Totaal hebben we 20.000 nieuwe leien op de Westerkerk gelegd. waaronder de 3.500 gesponsorde leien met de tekst aan de achterkant. Na de oplevering van de eerste fase zijn we overgegaan naar fase twee (het binnendak) en hebben wij deze ook volledig gerestaureerd.

 

Het resultaat

Pronk Bouw heeft zowel de eerste als de tweede fase van het werk verworven. Fase één is in 2017 opgeleverd, dit was het buitendak, nu is ook fase twee (het binnendak) gereed. De Westerkerk behoort tot de top-100 van Rijksmonumenten. Mede-daarom zijn we bij Pronk Bouw weer bijzonder trots op dit project. Leidekken is echt een bijzondere ambacht, die we graag in ere houden.