Nes aan de Amstel, Sint-Urbanuskerk

Wat een uitzicht!

Onze leidekkers, timmerlieden en metselaars zijn gewend op grote hoogte te werken. Kijken ook niet meer op van een wijds uitzicht over een dorp of stad. Deze Sint Urbanuskerk in Nes aan de Amstel ligt echter heel pittoresk aan rivier de Amstel, op het grensgebied tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. De bebouwing concentreert zich langs de slingerende oevers van de rivier die naam geeft aan de gemeente waaronder Nes aan de Amstel valt, Amstelveen. Deze Rooms-Katholieke kerk dateert van de tweede helft van de negentiende eeuw en was het eerste ontwerp van de jonge Joseph Cuypers, telg uit de bekende architectenfamilie.

Sinds 1976 is het een Rijksmonument, inmiddels zijn de belendende pastorie en hekwerken aan deze lijst toegevoegd. Sinds tien jaar werken wij aan deze kerk. Dit jaar zijn de vensters van de kooromloop gerestaureerd. Het metselwerk van de ronde en dubbele spitsboogvensters zijn hersteld, waar nodig zijn de harnassen vervangen. Binnen het steigergebied pleegden wij meteen noodzakelijk onderhoud aan gevels, daken en interieur.

Specialist Glasatelier Hagemeier b.v. zorgde voor het opnieuw verloden en restaureren van alle glas-in-loodpanelen. Het werk werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Noord-Holland en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. P.D. (Paul) van Vliet Architect bna uit Loosdrecht regisseerde de correcte uitstraling.