Warmenhuizen, Nieuwe bestemming buurtsuper

De opdracht

In ons eigen dorp hebben wij in november de transformatie van een voormalige supermarkt voltooid. Aansluitend overhandigde makelaar Kuijs Reinder Kakes de sleutels aan de huurders van de vijf appartementen. Ruim voor de feestdagen - en de lockdown - namen de nieuwe bewoners hun intrek in de bovengemiddeld luxe afgewerkte appartementen aan de Rietzangerstraat in Warmenhuizen. Vastgoedeigenaar Noordkroon blikt tevreden terug op het transformatieproces in het algemeen en de rol van Pronk Bouw in het bijzonder.

De heer De Wit, directeur/ eigenaar van Noordkroon verwoordt de aannemerskeuze. “Het pand is ooit gebouwd als klein winkelcentrum met een aantal bovenwoningen. Tot een aantal jaar geleden huurde supermarktketen DEEN de begane grond, het magazijn en een deel van de verdieping. Veel dorpsinwoners kennen de supermarkt nog wel. Een paar jaar geleden kwam de ruimte leeg te staan. Woningbouw was niet de eerste optie. In wezen blijven wij natuurlijk winkeliers, al hebben wij de focus verlegd naar het vastgoed. Met het vernieuwde dorpscentrum bleef er alleen weinig ruimte over voor een ontwikkeling in die richting. Toen kwam woningbouw aan de orde.”

Het proces

Bemoeilijkende factor bleek de bestaande bewoning van de verdieping. “Dat zijn koopappartementen. Dat beperkt natuurlijk de mogelijkheden, maar betekende ook dat het hele bouwproces hierop afgestemd moet worden zodat de bewoners zo min mogelijk hinder zouden ondervinden. De lokaliteit van Pronk Bouw heeft zeker een flinke steen bijgedragen in wederzijds begrip en geduld.”

Het Alkmaarse Kerssens | De Ruiter Architecten tekende voor het ontwerp waarbij bewust gekozen werd voor royaal bemeten woningen. Méér en kleinere appartementen lagen misschien meer voor de hand, maar De Wit koos voor kwaliteit en duurzaamheid, belangrijke kernwaarden binnen Noordkroon. Dezelfde drijfveren als Pronk Bouw heeft, waardoor de aannemerskeuze zich nog meer vernauwde. De doorslag werd gegeven door de coöperatieve opstelling, al voor de opdracht gegund was.
“Pronk was direct bereid een plan op te stellen en dacht proactief mee in de invulling. De kennismaking was prettig, de eerste indruk van het bedrijf zeer positief. De werkplaats en het bedrijfsterrein zien er op elk willekeurig moment keurig uit. Dat zegt veel over de werkwijze.”

Het resultaat

De Wit zag bij de oplevering de ultieme bevestiging de juiste keuze te hebben gemaakt. “Pronk Bouw is eredivisie binnen de middelgrote bouwbedrijven. De uitvoering was geheel in hun handen. Van begin tot eind.” Het begon met de rigoureuze sloop van de begane grond. Pilaren en stempels ondersteunden de verdiepingsvloer. Het voormalige magazijn maakte plaats voor buitenruimtes. “Daarna konden we weer gaan opbouwen. Dit keer grondig geïsoleerd en met moderne installaties als individuele warmtepompen. De appartementen hebben de vloer als warmtebron. Geen ontsierende radiatoren voor de gevelhoge ramen en altijd een behaaglijke atmosfeer, ook al omdat het systeem ’s zomers enigszins koelt.” De appartementen met de kijkrichting naar de Dorpsstraat kregen, naast de buitenruimte achter het appartement, ook een terras voor. “Oorspronkelijk niet gepland maar we bedachten een soort open loggia, waar men contact heeft met de buurt. De tuinen aan de achterzijde zijn juist beschut. Ook hier gold weer de meerwaarde van een lokale aannemer, de aanpassingen werden naadloos ingepast en uitgevoerd.”

De wat armoedige uitstraling van een leegstaande supermarkt is veranderd in een modern woongebouw. De combinatie van gemetselde baksteen, zink en stucwerk past volledig binnen de huidige tijdgeest en ook wonderwel bij de omgeving. “Een winkelpand is vaak vooral heel functioneel, bij wonen past een andere uitstraling. De Vogelbuurt is traditioneel opgezet, die lijn hebben we een hedendaagse twist kunnen geven. Hier hebben álle bewoners jarenlang woonplezier van.”

Een tevreden opdrachtgever, blije bewoners en een prachtig getransformeerd pand in het eigen dorp: eind 2020 bijgeschreven op de palmares van Pronk Bouw.