Amsterdam, restauratie woonhuis Rapenburg 13

De opdracht

In 2016 kwam Vereniging Hendrick de Keyser naar ons toe met de projectaanvraag van de restauratie van een pand uit de 17de-eeuw.Het woonhuis werd gebouwd voor de schipper Frans Gerritsz. In de gemetselde trapgevel is het bouwjaar 1614 opgenomen, als ook een eerbetoon aan de eigenaar, een fraai gebeeldhouwd zeilschip. Doordat het in de 18de en 19de eeuw diende als huurhuis, bleven grote verbouwingen altijd uit. Hierdoor heeft het zijn houtskelet, indeling en grote delen van de interieurafwerking uit de 17de eeuw bewaard.

Waarschijnlijk kun je nergens in Amsterdam de sfeer van een vroeg 17de-eeuws huis zo goed ervaren als in Rapenburg 13. En met dat als uitgangspunt, gingen we de restauratie van dit monumentale pand aan.

 

Het proces

Pronk Bouw begon in het najaar van 2016 met een grondige restauratie van het huis. De uitdaging hierbij was om moderne voorzieningen aan te brengen zonder het historische casco aan te tasten. De monumentale delen zijn gerestaureerd met veel respect voor oude ambachten en de woning is op een passende wijze voorzien van isolatie.

 

Het resultaat

Na de restauratie is er woning opgeleverd waarbij alleen gebruik is gemaakt van eerlijke materialen. In de authentieke woning is modern sanitair geplaatst en een herindeling gemaakt voor twee complete badkamers. In het pand hebben we ook een handgemaakte keuken geplaatst; alles met een even stijlvolle afwerking om zo te voldoen aan de eisen van deze tijd.