Oosthuizen, toren NH kerk

De opdracht

De gemeente Groot-Waterland kreeg onverwachts een restauratieplan voorgelegd, omdat wij tijdens de restauratie aan de kerk tegen een onverwacht probleem aanliepen. Tijdens de opname van dit project in 2016, bleek de 'opengewerkte ui' op de dakruiter van de Grote- of Sint Nicolaaskerk te Oosthuizen, grotendeels los te staan. Daarom was het noodzaak direct de losse onderdelen van deze torenbekroning vast te zeten.

 

Het proces

 

De gemeente Groot-Waterland gaf het voorjaar van 2017 het beginsein voor de restauratie. Tijdens het verwijderen van de loodbekleding bleken de ui-vormige stijlen zodanig verrot, dat ze allemaal moesten worden vervangen.

Hier hebben wij tijdens het proces meteen op ingesteld en wij hebben drie eikenhouten elementen gemaakt. Daarnaast hebben wij ook het tafelelement (plat) van de toren vervangen en voorzien van nieuwe loodbekleding en aansluiting op het leiwerk van de trommel. De stijlen zijn ingepakt met spinvliesfolie en bekleed met 30 ponds lood. Het lood is geheel in model geklopt en zoveel mogelijk gefelst, zodat het kan uitzetten en krimpen. Een secuur ambacht en flink geklop! De ijzeren versieringen zijn door onze smid hersteld en herplaatst.

Het resultaat

Het was een heel mooie en bijzondere klus. De klus werd uiteindelijk groter dan op het eerste moment was ingeschat. De unieke combinatie van onze loodgieters/leidekkers en restauratie-timmerlieden kwam hier optimaal van pas. Met recht aandacht voor ambacht!