Heiloo, restauratie Witte Kerk

De opdracht

In 2017 hebben wij de restauratie van de toren van de witte kerk mogen uitvoeren. Een noodzakelijkkwaad in dit geval, een aantal onderdelen van de houten spits uit 1632 waren verrot. Dat is jammer, maar vervanging van het hout is dan de enige optie.

 

 

Het proces

Onze ervaren vaklieden Ton, Maurice en Chiel, werkten met het besef dat de geschiedenis van het dorp door hun handen gaat. Alleen het verrotte hout werd vervangen door nieuw hout. Bovendien wordt zoveel mogelijk met ambachtelijke verbindingen gewerkt. Daarnaast wordt de leibedekking hersteld en vond er onderhoud plaats aan de wijzerplaten van de klok. Zowel buiten als binnen wordt de toren geschilderd en krijgen de gevelankers en ander ijzerwerk een behandeling. De restauratie werd afgesloten met een nieuwe vlaghouder en het aanbrengen van nieuwe galmborden. Op 18 december 2017 bereikte de toren weer zijn hoogste punt met terugplaatsen van de vergulde bol, het windkruis en de weerhaan. 

 

Het resultaat

Wij zijn blij dat we de geschiedenis van het dorp Heiloo mochten herstellen. En de toren volledig in oude staat is gerestaureerd.