Haarlem, restauratie 40+40+4 woningen Rosehaghe

De opdracht

In 2016 nam Pronk Restauratie BV de daken van vier woningen in het rijksmonumentale woningbouwcomplex Rosehaghe in Haarlem onderhanden. Nadat deze woningen werden opgeleverd kwam er vanuit de woningbouw de aanvraag voor de restauratie van nog veertig woningdaken van het rijksmonumentale woningbouwcomplex Rosehaghe in Haarlem. Het uit 1921 stammende complex sprong er in die tijd door haar onconventionele vormgeving nogal uit in de verder wat saaie omgeving. Bijna een eeuw later heeft Rosehaghe, dat met de geschakelde bouw een slingerbeweging geeft aan een huizenrij, nog steeds een duidelijk eigen gezicht.

 

Het proces

Tijdens de restauratie zijn de daken voorzien van isolatie en nieuwe dakbedekking. Alle muuraansluitingen zijn verbeterd, de loodaansluitingen vervangen of aangepast en overstekken opnieuw verankerd. Ook is op diverse plaatsen het karakteristieke metselwerk gerestaureerd en zijn schoorstenen hersteld.

Het resultaat

Na een prachtige restauratie is het rijksmoment weer zoals het zou moeten zijn. Een mooi en karakteristiek gebouw dat volledig weer bij is op gebied van isolatie en lood. Het gehele dak is vernieuwd en op diverse plaatsen is het karakteristieke metselwerk gerestaureerd en de schoorstenen hersteld.